Daniel Kehlmann: Berømmelse – en roman i ni historier, 208 sider, Forlaget Per Kofod

Danile Kehlmann BerømmelseDaniel Kehlmann eksperimenterer med fortællingen

”En roman i ni historier”. Således karakteriserer undertitlen Daniel Kehlmanns seneste litterære bedrift.

Andre ville måske blot kalde det noveller, men da historierne i kraft af persongalleriet overlapper hinanden, sidder man ved sidste side faktisk med fornemmelsen af at have læst en slags roman.

Manglende formfuldendthed

Der er dog langt til den formfuldendthed, som Kehlmann præsterede i sine to foregående romaner udkommet på dansk:

Den fabelagtige Opmålingen af verden, der blev Kehlmanns store internationale gennembrud, og den tidligere, satiriske Jeg og Kaminski, som sidste år kom på dansk.

Læs anmeldelsen af Opmålingen af verden her

Læs anmeldelsen af Jeg og Kaminski her

Metalitteratur

Berømmelse ligner et anderledes eksperiment fra forfatterens side. I fortællingerne optræder forfatteren indimellem som person, og hans personer kan tale med ham og han lytte til dem og deres ønsker.

På samme måde kan fortælleren undre sig over sin egen fortælling, og hvordan elementer og personer tilsyneladende opstår uden hans vidende.

Det er næsten på niveau med Paul Auster og meget metaagtigt, men desværre lidt uinteressant.

Fiktion, virkelighed, identitet, dobbeltgængermotiv

Der indgår også andre mystiske forviklinger, når Kehlmann undersøger berømmelsen set i forhold til klassiske litterære problematikker omkring fiktion, virkelighed, identitet og dobbeltgængermotivet.

Her viser Kehlmann sine formidable fortællerevner, ligesom når han med den velkendte underspillede humor tegner sine til tider miserable og excentriske personer op.

Aldrig i kedeligt selskab med Kehlmann

Bogen bærer desuden præg af en fascination af moderne informationsteknologi som mobiltelefonen og internettet og kommunikationen via disse medier. Berømmelse er langt fra Kehlmanns bedste præstation, men med denne mesterfortæller er man aldrig i kedeligt selskab, og betragtet som fortællereksperiment fungerer bogen udmærket.

OBS. Daniel Kehlmann besøger litteraturfestivalen Louisiana Literature 2014  21.-24. august.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]