Daniel Kehlmann: Jeg og Kaminski, roman, 166 sider, Forlaget Per Kofod

Østrigske Daniel Kehlmanns talentfulde debutDaniel Kehlmann Jeg og Kaminski

Daniel Kehlmann blev sidste år (2007, red.) et kendt forfatternavn i Danmark, da hans vanvittigt morsomme og burleske roman Opmålingen af verden udkom.

Han havde imidlertid allerede fået sit internationale gennembrud med romanen  Ich und Kaminski fra 2003, som nu udgives på dansk (2008, red.).

Underspillet ironisk tone

Romanen er kun knap en side gammel, da tonen slås an i samme underspillede ironiske stil, som vi kender fra Opmålingen af verden.

Læs anmeldelsen af Opmålingen af verden her

Fortælleren er den påtrængende og indbildske journalist og selvbestaltede kunstskribent Sebastian Zöllner, der ingen situationsfornemmelse har.

Dette formår Kehlmann på bemærkelsesværdig vis at karakterisere gennem fortællerens egne beskrivelser af situationer og møder, uden at Zöllner dog af den grund selv indser sine fejlfortolkninger.

Biografi om en kunstmaler

Han skal skrive en biografi om den aldrende kunstmaler Kaminski og opsøger ham i hans hjem oppe i bjergene. Her får Zöllner narret den beskyttende datter og begiver sig sammen med den tilsyneladende blinde og halvsenile maler af sted for at genforene ham med hans ungdoms kærlighed.

Hvem manipulerer hvem?

Det bliver en kaotisk rejse, hvor de to selvoptagede herrer kæmper om at få tingene til at foregå på hver deres præmisser, men ved romanens slutning er spørgsmålet, hvem der egentlig manipulerer med hvem?

Læs også anmeldelsen af Kehlmanns Berømmelse – en roman i ni historier fra 2009 her

Kehlmann – en mester i subtil humor

Den kun 33-årige tysk-østrigske Kehlmann er en særdeles talentfuld forfatter, der i sjælden grad mestrer den elegante og subtile humor, som er kendetegnende for hans farvestrålende fortællestil.

Har man ikke allerede stiftet bekendtskab med Daniel Kehlmann, er det oplagt at begynde her.

OBS. Daniel Kehlmann besøger litteraturfestivalen Louisiana Literature 2014  21.-24. august.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]