David Vann: Fortælling om et selvmord, oversat af Kristian Bang Foss, 272 sider, Gyldendal.

Sindets AlaskaDavid Vann Fortælling om et selvmord - omslag

David Vann er allerede kendt og anerkendt over det meste af verden og herhjemme for den nådesløse Alaska-roman Caribou Island, som udkom i Danmark i 2011 og egentlig er hans anden bog.

Vanns debut

Nu kommer så den mesterlige og utrolige debut Fortælling om et selvmord i en fortræffelig oversættelse af Kristian Bang Foss, der også oversatte Caribou Island.

Fortællingen er baseret på Vanns personlige historie centreret omkring en dreng og hans forældres skilsmisse og herunder især farens selvmord.

Sukkwann Island

Den berettes i fem kortere fortællinger, som omringer en lang fortælling om far og søns ophold på en isoleret og ubeboet ø i Alaska, der med et overraskende turning point vender op og ned på historien.

Dette afsnit, ”Sukkwann Island”, er bogens mesterstykke. Brutal og nøgtern på samme tid, fortælles der i et jævnt og nøjsomt tonefald, som ikke ændrer sig, selvom historien pludselig udvikler sig dramatisk midt i en sætning.

Uden forvarsler og uden ophold bagefter. Og som læser må man stoppe op og læse sætningen igen for at fatte det utrolige.

En litterær bedrift

På den måde bliver sprogets stilhed til en forstærker for effekten af ordenes mening. Ligesom Alaskas uforsonlige natur danner baggrund for de personlige dramaer og spejler menneskets grundlæggende ensomhed.

Vanns debut er en litterær bedrift i sin skødesløse anvendelse af erindring og fiktion. Man kan ikke andet end glæde sig til hans tredje bog kommer på dansk i foråret 2013.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]