Hans Otto Jørgensen: The Factory, 208 sider, Gyldendal
På sporet af skriften
Hvordan bliver en bondesøn fra Nordjylland til kritikerrost forfatter og rektor for landets eneste forfatteruddannelse, Forfatterskolen?
I The Factory indvier Hans Otto Jørgensen os i endnu et velskrevet og sansemættet kapitel i den alt andet end lige vej fra landbruget mod skriften. Bogen er en roman og dermed fiktion, men udgangspunktet er Jørgensens egen fascinerende historie.
Sidste år på denne tid (feb. 2008), kunne vi via hans nøgterne og nærværende beskrivelser følge og føle barndommens ritualprægede rutiner på en gård i Himmerland i 1950’erne.
Nu befinder vi os i 60’erne og 70’erne, og familiegården er skiftet ud med diverse kollektiver eller tilfældige og midlertidige bosteder både i Jylland og i Københavnsområdet. Der tages stoffer, læses bøger, kysses og kneppes. Og der skrives. Alt tæller som virkelighedsflugt. Eller virkelighedssøgen. For hvad består virkeligheden egentlig af?
Læs også anmeldelse af Hans Otto Jørgensen: Hids jer lidt ned derhenne og lad dværgen komme forbi (2014)
Hvordan dannes vi, og hvad skal der til for at kunne skrive? Erfaringer måske. Hukommelse. Minder fra barndommen og ungdommen. Møder med andre mennesker. Med kunst, litteratur. Med kvinder især. Forbindelser. Følelser. Forelskelser. ”Litteratur handler ikke om andet”.
Således handler The Factory om, hvordan mennesket formes – fabrikeres, så at sige – i ungdommens excesser og grænseløse jagt på mening og indhold. Skriften er hos Jørgensen rutineret og dog spontan og indlevende med en nærmest mundtlig diktion. En jysk stemmeføring, der elegant underspillet får litteratur på højt niveau til at synes ligetil.
[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]
0 Comments
1 Pingback