Josefine Klougart: Om mørke, 330 sider, 299,95 kroner, Forlaget Gladiator.

Mørket, der giver livet dybde Josefine Klougart, Om mørke

Josefine Klougart har på rekordtid etableret sig som en unik og næsten uhyggeligt talentfuld stemme i dansk litteratur.

Den kun 28-årige tidligere Forfatterskoleelev og dobbelt Nordisk Råds Litteraturpris-nominerede har allerede udgivet tre romaner med den særlige lyriske og impressionistiske stil, som er blevet hendes brand.

Josefine Klougart på nyt forlag

Om mørke er ingen undtagelse, men markerer alligevel et brud. Den udkommer nemlig på det nystiftede og ambitiøse lille forlag Gladiator med tidligere forfatterskolerektor Hans Otto Jørgensen som redaktør og er dermed et farvel til Rosinante.

Om mørke er samtidig – om muligt – endnu mere eksperimenterende end Klougarts tidligere romaner; endnu mere associationsdrevet, endnu mere formsprængende.

Referencer til Virginia Woolf

Om anmelderes tidligere sammenligninger med Virginia Woolf har inspireret forfatteren yderligere, skal ikke kunne siges, men i romanen er der henvisninger til Woolf og hendes mesterværk ”Bølgerne”, hvor form og indhold på smukkeste vis smelter sammen.

Mørkets kaos

På samme måde kan ”Om mørke” læses som en litterær legemliggørelse af selve mørket i dets mange forskellige afskygninger, dog med små lysglimt som modsætning, som kontrast. ”Om mørke” er noget sværere tilgængelig end ”Stigninger og fald”, ”Hallerne” og ”Én af os sover”, og i endnu højere grad en bog, der skal have tid til at bundfælde sig, og som bør nærlæses flere gange.

Den er mere kaotisk i sin opbygning og knytter sig også tematisk til opløsning af kroppe og relationer, til forgængeligheden og døden. Klougart kræver som altid sin læsers fulde opmærksomhed, men belønner til gengæld med billeder, der med omhyggelig sanselighed genskaber sproget.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]

Køb bogen her