Kaspar Colling Nielsen: Den danske borgerkrig 2018-24, 224 sider, 249,95 kroner, Gyldendal.

Krigens depraverendeKaspar Colling Nielsen Den danske borgerkrig_omslag
effekt på mennesket

Det er kun tre år siden, at Kaspar Colling Nielsen debuterede med den forholdsvis optimistiske vision Mount København, som indbragte ham Danske Banks Debutantpris.

Men der er milevidt til den foruroligende og grusomme dystopi, vi præsenteres for i Den danske borgerkrig 2018-24 – og så alligevel ikke. For selv om stemningen er omvendt dyster, bliver præmissen hurtigt den samme med umiskendeligt Kaspar Colling-aftryk.

Også her finder vi den særlige sammenvoksning af mennesker og dyr, også her har fantasien fået lov at sprænge alle rammer for, hvad de fleste mennesker evner at forestille sig.

Border collie på 350 år

Fra den gennemgående, detaljerede historie om borgerkrigen i København og fortælleren, der siden er blevet del af et stamcelleprogram, således at han nu er 475 år gammel og lever i bedste velgående med sin talende border collie Geoff på 350 år.

Til hallucinationen om en tomats liv fra en hård grøn kugle til følelsen af opløsning i en gryde sammen med lækre krydderier efter en voldsom proces med skoldning, flåning og opbevaring i en mørk dåse.

Eller fortællingen om honningtyveriet fra den utilregnelige brune bjørn Pia på ”den lukkede institution for kriminelle, psykisk syge, intelligente dyr”.

Kaspar Colling Nielsen – en ener i dansk litteratur

Colling Nielsen er en ener i dansk litteratur og har en fuldkommen vild forestillingsevne kombineret med et filosofisk talent, der udforsker verdens utallige eksistenser og eksistensmuligheder i umulige koblinger.

Det er voldsomt, brutalt, sadistisk, vulgært, grotesk, angstfremkaldende og hamrende interessant. Det er historiefortælling på højt, højt niveau og litteratur af en helt særlig kaliber. Og forhåbentlig forbliver det ren fiktion.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]

Køb bogen her