Kathrine Assels: Violas barn, roman, 150 sider, Lindhardt og Ringhof

Kathrine Assels - violas barnAt elske et barn

Det er enhver nybagt mors værste mareridt, at der skulle være noget galt med den baby, man har båret i ni måneder, født i smerte og elsket hæmningsløst siden dens allerførste eksistens.

Det barn, som fra fødslen har sin plads i familien, og som forældrenes forventninger og drømme hviler på fra første hjerteslag inde i maven.

Men det er det mareridt, som ligger og lurer i Violas virkelighed og truer med at vælte den.

Mistanke om Downs

Knap ude af mors mave falder den lille dreng i unåde for lægernes og Violas eget blik, og mistanken lyder på Downs Syndrom.

Kathrine Assels skriver med stor indlevelse og fine iagttagelser den nybagte mors komplekse følelseskaos og vekslen mellem afsky og ømhed for sit barn frem i et virvar af minder, drømme, bange anelser og selvbebrejdelser.

I et Limbo

I den uendeligt lange ventetid på fem dage inden svaret på prøverne kommer, tager den lille nye familie i sommerhus i Jylland og forsøger at få tankerne væk fra domsafsigelsen, der venter dem.

Men til trods for at forældrene ikke taler om, hvad der venter dem, ligger det usagte som en kold og fugtig dyne over dem begge og truer med at kvæle den sidste sammenhørighed ud af deres forhold.

Ubehagelig men fin roman

Violas barn er en utrolig fin og ubehagelig lille roman om måske at miste sit allermest dyrebare.

Og samtidig om den langsomme erkendelse af, at uanset dom eller frifindelse er og bliver drengen præcis det barn, som Viola har båret og elsket.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]