Scarlett Thomas: ”Vores tragiske univers”, oversat af Ninna Brenøe, 448 sider, Tiderne Skifter.

Livet er en fortælling

Scarlett Thomas - Vores tragiske universDer er langt mellem de bøger, hvor man har lyst til at rationere og læse kun små bidder ad gangen, for at få læseoplevelsen til at vare længere. Hvor lysten til at kende slutningen kolliderer med ønsket om at blive ved med at opholde sig i fiktionens univers. Men sådan en bog er Scarlett Thomas’ nyeste roman.

I en stemning af søvnig og vejrbidt engelsk provinsstilstand kombineret med interessante intellektuelle diskussioner og en jagt på meningen med livet, skaber romanen en lomme af tid og ro til eftertænksomhed og det simple liv.

Cirkulært sammensurium

Romanens handling er langt fra stillestående: Et uendeligt hav af litterære og kulturelle referencer, narrative teorier og behændig metafiktion flyder i et cirkulært sammensurium, hvor idéer og konstruktioner i romanens forskellige underhistorier overlapper med det overordnede romanplot.

Meg er protagonisten, der anmelder pseudovidenskabelige bøger og skriver genrelitteratur, men samtidig arbejder på sin ”rigtige” roman, som hun dog bliver ved med at slette.

Den historieløse historie

Hun vil gerne gøre sig fri af genrekonventioner og fortællestrategier, men formår ikke at skabe den historieløse historie, hun drømmer om. Det gælder også i hendes eget liv og dermed romanen, vi sidder med, hvor traditionelle narrative strukturer følges, og der både er et uhyre og diverse forhindringer, som heltinden skal overvinde for at finde kærligheden.

Alt sammen tilsat en stor mængde humor, formidable formuleringer og ikke så lidt spidsfindighed fra Thomas’ side. Der er i sandhed ikke noget at sige til, at hun befinder sig på dagbladet Independents top 20 over Englands bedste unge forfattere.

[Anmeldelsen er tidligere bragt i Fyens Stiftstidende]