– Eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv

Espedal - Gå - trappeTomas Espedal: Gå – eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv, 2007, 211 sider, Batzer & Co.

”Hvorfor ikke begynde med en gade. Gaden og strækningen jeg gik frem og tilbage næsten hver dag i mere end to år.”

Sådan indleder Tomas Espedal sin essayistiske roman med den appellerende undertitel eller kunsten at leve et vildt og poetisk liv fra 2006 (dansk 2007).

 

At blive ved med at gå

Det begynder med en gade, man går ned af. Barndommens gade, ungdommens gade, mindernes gade, hverdagens trivielle travetur til og fra hjemmet. For Espedal udvikler det sig, fordi han gør det, vi andre kun drømmer om: Han bliver ved med at gå.

”Efter en time er man ude af byen. Så skal man begynde at klare sig på egen hånd. Efter to timer begynder eventyret” siger han i et interview i Berlingske Tidende. Ud af byen, ud i naturen, bjergene.

Arven fra filosoffer og digtere

Han tager vandrearven op fra Rousseau, Hölderlin, Henry David Thoreau, de romantiske digtere Wordsworth og Coleridge og tager læseren med på lange vandreture i Norge, i Paris, fra Grækenland til Tyrkiet.

Med ud i friheden. Ud i det ukendte, der hvor mennesket møder sig selv. Sådan er læsningen af Espedals bøger også.

Som læser følger man med. Man mærker trangen til at gå, til at tænke, til at rense livet for alt overflødigt. Strippe det ned til kun det allermest essentielle. Naturen. Kunsten. De vigtigste menneskelige relationer. Sådan er Espedal.

Den ensomme vandrer

Han kan anbefales til alle, der har lyst til at gøre sig nogle tanker om eksistensen, kunsten og verden. Til alle der genkender sig selv i billedet af den ensomme vandrer.